Monday, 22 April 2013

SET KURUS SHAKLEE


Assalamualaikum Anne ucapkan pada kawan-kawan...Lama Anne tak update blog sebab sibuk sikit. Hari ni Anne nak kongsikan dengan kawan-kawan mengenai Set Kurus Shaklee yang hangat di pasaran sekarang..

Sebelum itu Anne nak tahu cara kawan-kawan diet atau cara kawan-kawan kurangkan berat badan?

1) Adakah kawan-kawan skip salah satu hidangan anda
2) Adakah kawan-kawan hanya makan satu atau dua kali sehari?
3) Adakah kawan-kawan makan tidak tentu masa dan tunggu lapar baru nak makan?

Jika diet kawan-kawan ada seperti di atas, maknanya cara kawan-kawan untuk mengurangkan berat badan adalah tidak berkesan.

Ini adalah kerana, jika kawan-kawan nak kurus, kawan-kawan hendaklah makan sekurang-kurangnya 5 kali sehari.

1) Sarapan
2) Snek pagi
3) Makan tengahari
4) Snek Petang
5) Makan Malam

Tahukah kawan-kawan 

"Keajaiban Sistem tubuh adalah semakin kerap makan, semakin tinggi pembakaran tenaga"

Kenapa kawan-kawan kena kerap makan???

1) Bila kawan-kawan makan dengan kerap, ia menghalang kawan-kawan dari rasa lapar dan terdorong untuk makan dengan banyak pada hidangan seterusnya.

2) Bila kawan-kawan makan dengan lebih kerap ia akan meningkatkan metabolisme kawan-kawan supaya dapat membakar kalori dengan lebih cekap 

3) Makanan juga diserap dengan lebih cekap dan pantas apabila kita makan dengan teratur

4) Kawan-kawan akan berasa lebih sihat dan lebih bertenaga jika makan dengan kerap.

ANTARA CADANGAN ANNE UNTUK KAWAN-KAWAN YANG NAK KURUS..


Shaklee mengamalkan 3 peringkat untuk kurus iaitu

1) Membakar

Pemecahan lemak dan kolestrol




2) Mendetox atau membuang

Membuang lemak dan toksin dalam badan






3) Membina

Untuk membina otot dan mengelakkan dari kulit menggeleber



Mari Anne terangkan mengenai 3 peringkat ini...

Proses pemecahan lemak boleh dilakukan dengan mengambil Lecithin atau Omega Guard.  Lecithin dinamakan pengemulsi semulajadi kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak

Proses mendetox dan membuang adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar.

Bagi yang tidak sembelit, boleh mengambil Alfalfa, dan yang mengalami masalah sembelit, boleh ambil Herb-Lax.. Herb-Lax tidak sesuai untuk ibu yang menyusu kerana ia akan menyebabkan bayi cirit-birit.

Proses membina otot dengan protein. Ini adalah kerana protein sangat membantu dalam meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot dari bebas lemak.

Untuk protein yang terbaik, Anne syorkan kawan-kawan mengambil Cinch Shake Mix tetapi bagi ibu yang menyusu Anne syorkan mengambil ESP / Mealshakes..(ESP juga membantu dalam membanyakkan susu badan)

Kenapa mesti mengambil protein?

Kerana apabila lemak diurai dari badan, otot diperlukan untuk menggantikan ruang kosong itu bagi mengelakkan kulit kelihatan tidak bermaya, lembik dan kusam.


Kawan-kawan mesti tertanya-tanya mengapa mesti begitu banyak yang perlu diambil dalam set kurus Shaklee..Ini adalah kerana Set Shaklee tidak seperti Set Kurus jenama lain yang memberikan kesan dengan cepat dan tidak kekal..Selain itu, set lain memerlukan kawan-kawan untuk berpantang..Mesti kawan-kawan tidak mahu seperti itu..Tapi ini bukan bermakna kawan-kawan tidak perlu pantang jika mengambil Set Shaklee..Cuma kawan-kawan perlu mengurangkan LEMAK dan perlulah juga bersenam dan MINUM AIR SEBANYAK 3 LITER supaya proses pengurusan berjalan dengan lebih berkesan.

Ramai yang dah mencuba dan berpuas hati dengan Set Kurus Shaklee..Anda bila lagi..
Kawan-kawan boleh menghubungi Anne di
facebook Anne : Pinkgradesshop Encik Lopard..
whatsapp/sms : 0179688187

Anne sedia membantu anda..

"Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit"


Shaklee adalah Suplemen semulajadi yang tidak dicampurkan dengan bahan kimia merbahaya..



Set Basic dan Set Kurus  Lengkap

Testimoni dari pengguna Set Kurus Shaklee
Kawan-kawan juga boleh highlight link di bawah , klik kanan dan open link  untuk membeli


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=325d7dbceacce9431b328585eab8971c

Kawan-kawan boleh pilih produk mana yang kawan-kawan nak beli okay..

Selamat bershopping...

Jika ada pertanyaan mengenai pembelian shaklee secara online ni boleh  whatsapp anne okay
017-9688187

Sumber: credit to google.com...

197 comments:

  1. Ann, nk tanye klu I ambik esp, alfafa, vitalea, becomplex n gla bleh xutk kurus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh dear..sori lmbt reply..xperasan ada comment...blh whatapp anne di 0179688187 atau fb pinkgradesshop encik lopard ok..tq..

      Terima kasih kerana bertanya...dan jgn malu2..anne sedia membantu...

      Delete
  2. anne.. nak tanya.. untuk set bacis brape rm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sms saya di 0179688187 untuk maklumat lanjut dan harga istimewa ..

      Delete
  3. Kalau nak kurus, antara lecithin dan omegaguard... yg mana bgus lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. omega guard dan lecithin sama2 bagus.tapi kesan kepada setiap individu berbeza..apa kata cuba dulu salah satu..dan rasa kesannya sendiri..

      Delete
  4. Kalau ambil lecithin aje..boleh kurus tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesan adalah berbeza bagi setiap individu..
      apa kata cuba dulu dan alami kesannya.
      boleh sms anne /whatsapp 0179688187 untuk maklumat lanjut..

      Delete
  5. akak dah ambil lecithin..kesan nya kuat buang air kecil, dan sleepy jadinya.. memang kesan sampingan nya kah?.

    ReplyDelete
  6. oh itu healing crisis..jangan stop..healing crisis juga berbeza dengan setiap individu..ada timbang berat badan sebelum ambil produk tak..

    ReplyDelete
  7. cara mkan cmne ye..yg mne 1 kne ambik dlu dan brape kuantiti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amik cinch lps breakfast dan ptg masa teabreak 1 scoop, blh cmpur dgn air soya, susu, atau dgn air suam shj..

      Lecithin 3bj 2x sehari lps lunch dan dinner
      Alfalfa 3bj 2x sehari lps lunch dan dinner juga tapi jarakkan setengah jam
      Herblax 4bj sblm tido , 3x seminggu ..

      Minum air banyak...2 hingga 3 liter sehari...
      Makan nasi, jangan diet sampai xmakan...elakkan minum ais, air tin..
      Kerap makan..mkn biskut atau roti.jgn bagi perut lapa...

      Delete
  8. salam..
    amik cinch lps breakfast dan ptg masa teabreak 1scoop campur susu, soya atau air suam..

    Lecithin 3biji, 2x sehari lepas lunch dan dinner..
    begitu juga dengan Alfalfa...3biji 2x sehari ..tapi jarakkan waktu..

    ReplyDelete
  9. salam.kly sy ambil omegaguard..lecithin dan alfalfa..mcm mana cara mkan ye utk hari biasa dan bulan puasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..kalau hari biasa lepas lunch ambil omega sebiji, lecithin 3 biji. selang masa setengah jam , baru ambil alfalfa 3biji.

      pastikan minum air yang banyak..

      malam, lepas dinner ambil lecithin 3 biji dan alfalfa 3biji..jarakkan setengah jam waktu untuk ambil bagi setiap jenis vitamin yang berbeza

      untuk bulan puasa

      selepas sahur ambil omega sebiji dan lecithin 3 biji ..minum air banyak

      masa berbuka lepas makan nasi, ambil lecithin 3 biji dan alfalfa 3 biji jarakkan waktu setengah jam.

      tq..selamat berpuasa

      Delete
  10. salam..maaf kalo sy bertny.. sy ambil GLA ujung bln lpas..tp skang sy xperiod lg..dh lewat 11 hari.. ade apa2 prob ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..maaf atas kelewatan reply..sekarang masih belum period ke?dan sis ambil gla untuk kesuburan atau kerana haid tidak teratur

      Delete
    2. sy ambil sbb nk kurg kan pms..senggugut..period sy ok je sblum ni..

      Delete
    3. salam sis, kalau period lambat , sis cuba tgk ada rasa apa2 perubahan ke pada diri sis, macam rasa loya ke, rasa suhu badan berubah ke?kalau ada, stop dulu ye ambil gla...

      Delete
  11. salam anne..nk tanye...leh ke amik omegaguard, alfalfa n esp utk kurus?kalu leh..mcmne cara mkn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..ni sis dari pasir mas yek..yang anne reply kat sms tu..

      Delete
    2. bkn...sy dr kluang..

      Delete
    3. o yeke..sori..
      boleh ambil omega guard, alfalfa dan esp.
      jadual bulan puasa
      masa sahur ambil esp,lps mkn nasi atau apa2 mknan ambil omega 1 biji
      nanti berbuka dengan esp dan lps mkn ambil alfalfa 3biji..
      minum air masak banyak ye..

      esp tu bncuh dgn air suam, jgn guna air pns..boleh cmpur dgn milo, horliks, susu kecuali minuman berkafein

      sekali bancuh esp tu cuma satu sudu ok
      jangan bancuh 3 sudu sekaligus.

      tq bertanya...

      Delete
  12. slm...nk tanye...leh x shaklee ni mkn sekali dgn ubt trdisional lain spt jamu atau maajun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...
      boleh...tapi bukan makan serentak ok..
      contohnya lps mkn tgahri dah ambil produk shaklee pkul 12
      jarakkan satu jam berikut atau 2 jam untuk jamu atau ubt tradisional

      tq bertanya...

      Delete
  13. slm...leh bg cara mkn hari biasa kalu amik alfalfa,esp dan omega x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...
      boleh..
      esp ambil sebagai sarapan. ambil masa perut lapa, 1 sudu sahaja dicampur dengan apa2 minuman kecuali minuman berkafein dan jgn bancuh guna air pns kerana akan merosakkan protein.
      boleh ambil 2@3x sehari, tapi jgn bancuh 3 sudu sekaligus ..
      berat untuk buah pinggang nak proses protein yang banyak sekaligus.

      omega ambil sebiji sekali sehari lps mkn tghari..

      alfalfa boleh ambil 3biji lps lunch dan juga dinner...tapi jgn ambil serentak dengan omega..selang dalam setengah jam ok..

      minum air banyak..2-3 liter sehari..
      tq bertanya..
      selamat bershaklee..

      Delete
  14. Salam.. sy nak tanya, berape sukatan air yg nk dibancur dgn Cinch... dan boleh xminum cinch tu kalo x serapan. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..sukatan dalam 250ml air..terpulang pada sis...sebab jika cinch dicampur dengan minuman lain, boleh je lebih dari 250ml..kalau tak sarapan , boleh jadikan cinch tu sebagai sarapan pagi...tq bertanya

      Delete
  15. kalau ambil produk nie..brape lama perlu kita makan untuk dapat kesan?brape harga set tu yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sis...biasa kesannya berbeza antara individu..ada yang dalam seminggu turun 1kg..ada yang dalam 3 minggu turun 5kg..shaklee kurus secara semulajadi..sis boleh pm di fb atau whatsapp untuk harganya ...tq...

      Delete
  16. as salam... saya sedang mengandung dlm 2 bulan..
    saya berminat untuk mencuba product shaklee... cause member saya kata this product is very good...
    bolehkan sis berikan set tuk mengandung,bersalin,berpantang dan set tuk kurus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...
      tahniah sis ..mengandung anak pertama ye..
      ok, anne syorkan sis ambil bcomplex, vitalea(tak perlu ambil obimin bila dah ambil vitalea), vit c chew, ostematrix dan esp utk trimester pertama kehamilan...bila trimester kedua boleh add omega guard ..
      continue makan sehingga bersalin dan bila berpantang still ambil yg sama tapi add on alfalfa untuk milk booster (jangan ambil jika anak kuning) , zinc complex untuk penyembuhan luka samada dalaman atau luaran..
      untuk kurus bagi ibu yang baru melahirkan anne suggest esp, lecithin dan alfalfa juga...
      sis boleh baca
      http://amanne8257.blogspot.com/search/label/SET%20HAMIL%20SHAKLEE

      http://amanne8257.blogspot.com/search/label/SET%20BERPANTANG%20SHAKLEE

      terima kasih kerana bertanya , jika ada apa2 soalan boleh ajukan , maaf jika anne lambat reply..

      Delete
  17. assalam... sy nak tanya...

    1) kalau sy nak start dengan lecithin/omega guard + alfalfa+cinch shake boleh ke untuk turunkan berat badan?

    2) apa beza antara lecithin dan omega guard?

    3) produk ni kalau belum berkahwin ok ke makan sbb takut ada pape kesan pula bila dah kawin...

    4) kalau lelaki ada kolestrol yg agak tinggi, makan omega guard untuk turunkan kolestrol boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam

      1) Boleh..biasanya memang customer ambil set lecithin/alfalfa/cinch shake untuk turunkan berat badan..ibu menyusu syorkan esp

      2) lecithin dan omega sama untuk bakar lemak dan kolestrol.
      fungsi lecithin
      -pemecahan lemak dan kolestrol
      -pelangsingan
      -cantikkan otot dan kulit
      -perbaiki alergi
      -halang kejadian batu karang
      -pertingkat daya ingatan
      -halang tekanan darah tinggi
      -perbaiki prostat lelaki
      meringankan sembelit

      manakala fungsi omega
      -merendahkan kolestrol
      -mencegah salur darah dari tersumbat
      -melicinkan kulit dan kemerah-merahan
      -mengelakkan strok
      -mengurangkan sakit kepala
      -mengawal masalah obesiti
      -membantu menentang kanser paru-paru , kanser prostat, payudara, kolon
      -mencegah penyakit gout
      -pelihara fungsi sendi
      -mengurangkan demam, bronkitis, lelah,hepatitis
      -melicinkan kulit dan jadi kemerah-merahan

      3) boleh je makan kalau belum berkahwin, tiada masalah dan tidak menggangu ...cuma kalau jika dag disahkan mengandung, stoplah makan

      4)omega guard memang sesuai untuk turunkan paras kolestrol..

      terima kasih kerana bertanya ..jika ingin mencuba , bolehlah sms /whatsapp 0179688187 anne yek..sebab anne tak ambil order di blog...

      Delete
  18. Salam..if guna alfafa , esp n zinc bleh bntu tuk kurus tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..biasanya lecithin, alfalfa dan esp untuk kurus..atau ganti esp dengan cinch shake mix...

      Delete
  19. salam sis.. utk kurus, utk stating ambik lecithin dgn alfafa complex dulu da nampak hasil x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...berat dan tinggi sis brape?bmi ok tak?kalau sis konsisten dengan yang basic, kurangkan minum ais, jangan makan jajan(ganti dengan buah), jangan minum air manis atau air gas...in syaa Allah boleh...nasi perlu juga makan walaupun sikit..sis berminat untuk cuba set ni bolehlah whatsapp atau sms anne di 0179688187

      Delete
  20. wslm...berat dan tinggi sis brape?bmi ok tak?kalau sis konsisten dengan yang basic, kurangkan minum ais, jangan makan jajan(ganti dengan buah), jangan minum air manis atau air gas...in syaa Allah boleh...nasi perlu juga makan walaupun sikit..sis berminat untuk cuba set ni bolehlah whatsapp atau sms anne di 0179688187

    ReplyDelete
  21. Nak tanya, cinch shake diambil bersama-sama breakfast ke? Cth bancuh cinch dgn susu & mkn biskut crackers. Lepas breakfast ambik omega guard 1 biji. Lepas lunch ambik lecithin n alfalfa. Lepas early dinner lecithin n alfalfa. Sblm tidur 2 biji herb-lax. Betul x? Saya sembelit sbb tu amik herb-lax. Ada jarak tak breakfast meal dgn omega guard? Oh ya, saya jugak bru beli gla utk hormon, bila perlu sya ambil gla. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai ..salam...cinch shake boleh ambil masa breakfast..tapi masa perut kosonglah..jangan ambil lps makan, nnti naik berat badan..

      JADUAL MAKAN tu je kena tukar..sebab better amik omega lps heavy meal
      atau amik omega before meal..sebab omega ni buat kita jadi kurang selera mkn..rugi sis amik omega lps makan mkanan ringan camtu..sebab bila mkn heavy meal, omega tu bertindak bkr lemak2 tu tau...

      lecithin dan alfalfa tu betullah 3 bj 2x sehari...
      jarakkan pengambilan dalam setengah jam antara lecithin dan alfalfa

      gla amik lps lunch atau dinner
      sebiji sehari pun ok dah untuk stabilkan hormon...

      herblax better 4 biji 3x seminggu...jika sembelit dah kurang, boleh kurangkan jumlah dos nya...

      tq sis, selamat bershaklee...
      jangan minum minuman manis, kurangkan ais dll..

      Delete
  22. nak tanya, kalu period bole x telan alfafa n lecithin ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..boleh sis..no hal...boleh je

      Delete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Sis, sy de beberapa soalan utk set kurus ni
    1. Beza antara cinch energy tea mix & cinch shake mix?
    2. Beza 2 produk diatas dgn esp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai sis..
      cinch tea ia dalam sachet ada 28 stick sekotak..fungsi ia untuk meningkatkan metabolisme..lagi fungsinya ada di link cinch energy tea..sis boleh klik...

      cinch shake mix dalam canister , ada 3 perasa vanilla, cafe latte dan coklat
      fungsinya untuk membantu mengawal lapar,tingkatkan tenaga,diperkasa dengan leusine, kekalkan jisim otot tanpa lemak

      esp pula ada pelbagai fungsi, ia beri rasa kenyang , ia baik untuk kulit, untuk ibu menyusu yang nak langsing dan tambah susu, untuk kesihatan menyeluruh..

      harap soalan sis terjawab..untuk maklumat lanjut boleh sms anne di 0179688187

      Delete
  25. salam.... skang sy amek 2 set shaklee. 1 set utk resdung (alfalfa, b complex, vit c) and lg 1 set kurus (alfalafa, herblax, leitchin). so mcm mane jadual makan sume vit ni ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...

      sis ni yang sama sms saya hari tu ke..

      Delete
    2. bukan....not the same person. sy baru nak stat consume shaklee. ;)

      Delete
    3. ok...
      kalau bcomplex ambil lps breakfast..1 bji sekali sehari
      vit c tu yang chewable atau yang sustained release?kalau chewable 3-5 bji maksima bg orang dewasa untuk sehari bagi melengkapkan dosnya 500mg..tapi tak ambil 5 bji pun xpe..boleh ambil bila2
      tapi jangan ambil lepas makan udang , sebab boleh bawa maut bagi yang allergic ambil udang dan lps tu amik vit c...
      kalau yang sustained release sebiji shj sehari lps breakfast pun blh..
      kebetulan sis dah ambil sekali set kurus kan.
      jadi alfalfa tu mkn sekali untuk kurus..
      lecithin ambil 3 bji 2 xsehari lps lunch dan dinner..
      setengah jam kmdian ambil alfalfa 3bj 2x sehari..
      kadang2 jika sis mkn bnda yang boleh buat gatal hidung, cnth yang ada belacan, sis trus amik 3 bj alfalfa msti ok xlama lps tu.sebab anne pun amalkan mcm tu...alfalfa ni max 10 bji sehari.jd xde mslh klu amik 3x sehari pun...
      herblax pula ambil 4 bj sebelum tido , 3x seminggu.
      maknanya selang2 hari..bukan ambil hari2 tau
      ok,harap soalan sis terjawab..
      jika ada apa2 tanyelah ok.
      boleh juga whatsapp atau sms anne di 0179688187

      Delete
  26. hai sis...klu lecithin dan alfafa..bole tak ambil esp sekali..
    klu esp berapa kali bole minum dan waktu bila paling baik minum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai...
      esp better amik pagi atau malam dan masa perut kosong..
      manakala lecithin dan alfalfa better amik lps amik heavy meal seperti nasi atau lps mkn benda yang berminyak.

      thank you bertanya..

      Delete
  27. hai...
    esp better amik pagi atau malam dan masa perut kosong..
    manakala lecithin dan alfalfa better amik lps amik heavy meal seperti nasi atau lps mkn benda yang berminyak.

    thank you bertanya..

    ReplyDelete
  28. Salam sis sy br nak start ambl alfafa, lechitin n omega guard so apa cara makan yg betul tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...
      lecithin 3 bji, 2x sehari lps lunch dan dinner
      omega sebiji 3x sehari..tapi jika tidak breakfast yg heavy, xperlu amik pun xpe...
      lecithin dan omega ni boleh mkn serentak ok

      selang setengah jam ambil alfalfa 3 bji, 2x sehari lps lunch dan dinner juga

      tq bertanya..
      maaf lmbt reply

      Delete
  29. salam sis..sy memg berminat nak cuba set kurus shaklee nie..
    skang sy da 80kg,kalau boleh nak dapat dlm 60kg xpe da kan..so sy nak amek produk pe ek?n nak tnya sy nie ske sgt minum air sjuk peti xpe ke?bkn air batu tp air yg sejuk tu..cinch shake tu bancuh pakai air pe ek?ada sukatan ke?pastu kalau kita tgah makan set kurus shaklee nie kalau tetibe mgandungbleh truskan atau cmne?
    tq sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...
      cinch shake bancuh pkai air suam, soya atau susu rendah lemak
      air skit je kalau sis xcmpur mnuman lain ye.
      dalam bekas tu disediakn scoop,sekali bncuh 1 scoop shj yek

      air sejuk kalau boleh kurangkan juga yek

      kalau sis tibe2 mengandung, kalau boleh stop ye yg alfalfa dan cinch..mcm lecithin tetap blh ambil tapi sebji sehari
      kalau ambil omega blh trus mkn, tp digalakkan masa trimester kedua ok...

      jika sis ada soalan , boleh wasap anne kat 0179688187
      maaf lmbt reply, kdg2 anne trlepas pandang komen2 kat sini...
      tq..

      Delete
    2. Klu mkn alfafa sblum mkn 2bji n omega guard 1bji pas mkn ok x?

      Delete
  30. salam sis,
    sama la cm pertanyaan sis diatas..kalo tgh mkn lecithin contohnya pastu tetiba mengandung boleh truskan ke cmna?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...boleh ..tapi sebiji je yek...maknanye kurgkan dos..
      kalau boleh ambillah esp masa dah pegnent nanti okay...
      tapi ambil masa trimester kedua okay.....

      Delete
  31. salam sis,
    sama la cm pertanyaan sis diatas..kalo tgh mkn lecithin contohnya pastu tetiba mengandung boleh truskan ke cmna?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...
      andai kata sis ambil lecithin dan tetiba mengandung, sis masih boleh lagi teruskan lecithin tetapi cuma mabil 1 biji sekali sehari sahaja..jangan lebih ok.ambil lps lunch adalah lebih baik...

      Delete
  32. Helo sis...juz nak tanya, sis hanya bls komen bg yg beli produk dr sis saja kah? Atau sape2 sis sudi bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf kerana lambat reply soalan sis..
      saya balas komen kepada semua yang bertanya..
      tidak semestinya beli barang dengan saya..
      cuma lambat atau cepat je sis..sebab saya tidak aktif guna email kelisa merah ni..tab saya cuma notification email kurikuritontom@gmail.com..jadi saya tidak perasan komen2 di sini dan kerana 2,3 hari ni ada masalah pc..
      maaf ye sis

      Delete
  33. salam. saya nak tanya, kalau ambik letichin dan alfafa dulu untuk kurus berkesan ke? tanpa cinch shake?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..kesan kepada individu berbeza sis, ada yang ambil set basic pun dah turun berat badan dan dia jaga pemakanan selepas itu, tapi ada yang perlu ambil yang lengkap sebab metabolisme nya rendah..

      apa yang perlu disiplin. kalau sis ambil yang lengkap, tapi tidak berdisiplin, tidak berjaya juga..sebab saya biasanya ada bagi jadual makan untuk setiap vitamin dan cara makan yang betul juga beri kesan kepada proses penurunan berat badan.
      jangan minum ais jika sis gemar ais, kurangkan..
      kurangkan minum manis2 seperti air gas atau yang banyak gula.jangan makan jajan, makanan segera ...
      makan nasi walaupun sedikit
      amalkan makanan sihat seperti di piramid makanan dan kira setiap kalori makanan yang dimakan.
      tq

      Delete
  34. salam sis, 1 scoop tu maksudnya apa ya? kalu pakai sudu mkn brp byk?
    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      dalam cinch shake ada disediakan scoop.
      sama dengan 1 sudu besar, tidak jauh bezanya...
      tq..

      Delete
  35. saya ambil alfafa, lecitin, gla dan cinch shake. bgmn aturan makan nya? saya mau berat badan turun dari 80kg ke 60 kg. tma kasih jika sis reply pertanyaan saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum..
      cinch shake ambil masa perut ksong..
      boleh ambil sebagai sarapan dan dia buat rasa kenyang..

      lecithin ambil 3 biji 2x sehari slps lunch dan dinner, gla sebiji , 2x juga dan boleh ambil serentak dengan lecithin.
      selang setengah jam ambil alfalfa 3 biji 2x sehari..

      dan malam boleh ambil cinch shake 1 scoop lagi...
      cinch shake ni boleh campur dengan soya dan juga non fat milk.boleh juga campur dengan air suam..

      tq brtanya...

      Delete
  36. salam... camna cara mkn jika saya amik vit e, gla, lecithin dan alfafa dalam satu masa.... nak kurus n berusaha untuk hamil.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam
      vit e tu sebiji sehari lps lunch pun boleh..
      jika nak ambil malam sebelum tido pun boleh.

      gla sebiji, 2x sehari lps lunch dan dinner..
      TAPI JIKA SIS BELI VIT E DAN GLA ,
      jangan ambil gla serentak dengan vit e..
      jika sis ambil 1 biji vit e tengahari, malam ambil sebiji gla
      (INGAT, JGN MAKAN SERENTAK GLA DAN VIT E, SEBAB DALAM GLA DAH ADA VIT E)

      vit e ni boleh suggest suami makan sekali jika sis berusaha untuk hamil.
      selain itu zinc complex skali..
      sebab set kesuburan bukan shj wanita yang perlu makan, malah suami pun perlu..untuk sperma yang lebih baik.

      macam lecithin, ambil 3bj 2x sehari lps lunch dan dinner, jarakkan setengah jam untuk ambil alfalfa 3 bj 2x sehari juga.

      harap menajwab soalan, jika sis masih kurang fhm, boleh sms atau whatsapp 0179688187 anne ok..

      Delete
  37. Asslm..sya mkn lecithin, gla & vit e..berat badan sya naik..ape yg perlu sya tambah utk kurangkn berat bdn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..berapa lama ye dah consume gla, vit e dan lecithin ni>dan mcm mana jadual yang sis ambil, sebab saya perlu tahu jadual sis..

      tapi adalah normal jika berat bdn bertambah pada mulanya..kerana set kurus shaklee biasanya tidak bergantung pada berat badan semata, cuba ambil ukur lilit sis..kadangkala berat tak turun, tapi ukurlilit turun...
      jadi jgn lupa ambil ukurlilit sebelum consume set kurus shaklee ye..tq...

      Delete
  38. Slm sis, sy baru nk mula slimming set shaklee...Blh sis tlg sy cara pengambilan produk nie dgn betul agr sy blh capai target utk loose weight end by this year.. Sy beli Inch + Alfalfa + Lecithin...Thnx...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...
      cinch ambil masa perut kosong
      1 scoop sekali bancuh, boleh campur dgn soya atau non fat milk
      kalau campur air suam shj pun boleh.tapi air 250 ml shj.

      ambil 2x sehari..

      lecithin 3bj 2x sehari lps lunch dan dinner
      selang setengah jam ambil alfalfa 3 bj, 2x sehari juga...
      tq...
      buat sit up juga yek..
      jaga pemakanan
      nasi kena mkn 2x sehari wlpn sikit
      kurangkan manis2,
      elakkan jajan
      tq

      Delete
    2. Thnx a lot sis for ur advice...anything I'll let u know ok...Hopefully berkesan... ;-)

      Delete
    3. u r most welcome...the most important thing is don't give up okay...

      Delete
  39. salam..antara esp n cinch shake yg mn satu lbh berkesan utk turunkn berat bdn?sy amik esp,omega,lecithin n alfalfa.tp berat sy x turun.brtmbh lg ade la.pagi sy amik esp.sy mkn omega n lecitin slps lunch n then stgh jam lg sy mkn alfalfa.slh ke cara pmakanan sy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...cinch shake fokus pada inch loss...biasa anne syorkan cinch shake daripada esp...
      jadual sis tu betul dan tiada masalah..
      cuma disiplin..
      minum air banyak

      Delete
  40. Sis,sy ambil set skincare (vit.e,b,c) n set slimming (lecithin,alfafa n esp) dlm mase yg sama,bley x tlg advise cara mkn yg btol,tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. esp boleh ambil semasa perut kosong dan tak lebih 3x sehari...
      after breakfast boleh ambil bcomplex 1 biji dan 1 biji vit c
      lps lunch boleh ambil vit e 1 biji, lecithin 3 biji. selang setengah jam ambil alfalfa 3biji.
      harap dapat membantu .

      Delete
  41. salam sis..camana cara mkn lecithin n alfalfa? kalau ikut botol tu tulis 10bj (alfalfa) & 6bj (lecithin)....tp time bile nak mkn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..
      lecithin 3biji 2x sehari lps lunch dan dinner
      selang setengah jam ambil alfalfa 3bj 2x sehari juga
      jika breakfast berat, ambil alfalfa 3 biji lps tu...

      Delete
  42. Assalam.. Kalau saya nk ambil set kurus lengkap.. macam mana cara makan Nye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm
      set kurus yang tediri dari lecithin, alfalfa, cinch shake...

      minggu pertama

      pagi : breakfast macam biasa ..

      morning teabreak : minum cinch segelas.
      bancuh satu scoop dgn plain water/non fat milk/soya

      lunch mkn mcm biasa..lps lunch ambil 3 bji lecithin dan selang setengah jam ambil 3 biji alfalfa

      petang teabreak : minum cinch segelas,

      mlm makan mcm biasa (nasi kurangkan) kalau tak mkn nasi, mkn bskut atau roti

      lps tu ambil 3 bji lecithin dan selang setengah jam ambil 3 biji alfalfa

      mkn jgn skip

      minggu kedua dah boleh minum cinch skali sehari

      tips: morning teabreak dlm pukul 10am
      afternoon teabreak dlm pkul 4.30 atau 5pm
      minum air 3 liter atau lebih atau setiap 25kg 1 liter air
      jgn skip mkn ok
      exercise , sit up juga wlpn sikit
      harap dapat membantu

      Delete
  43. Salam...Boleh tak saya ambil omega 2 biji + 3 biji alfalfa selepas lunch n 2 biji+ 3 biji alfalfa selepas dinner.....betul ke omega tak boleh ambil lebih 3 biji dalam 1 hari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...omega tu blh amik lebih,tapi nanti tahan panas tekak...kena minum air banyak2...

      selang setengah jam baru amik alfalfa okay...

      tq bertanya...

      Delete
  44. bagus la awak ni membantu semua org yg membeli. kdg2 beli dgn org lain tapi kebanyakan mereka lps tgn mcm tu je. takde ajar cara mkn pun.. :)

    ReplyDelete
  45. Slm..mcmna plak dgn sy ekkk..sy ada beli omega..alfafa..esp..vit e..vit c dan gla..boleh bg cara mkn yg betul x..tq...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...
      maaf lmbt rply..anne cuti lama hari tu...

      kalau omega, ambil 1 bji 3 x sehari...maknanya lps breakfast, lunch dan dinner,jika breakfast tak berat, xambil pun tak pe...elok lps heavy meal ..

      selang setengah jam ambil alfalfa 3 bj 2 x sehari..
      sama juga...jika breakfast berat, ambil alfalfa 3 bji juga...

      esp tu ambil masa perut ksong..sekali bancuh satu sudu shj, air 250 ml...tapi boleh campur dgn susu, horliks dan minuman kegemaran yang lain...tapi jgn campur minuman berkafein...
      kalau sis campur mnuman lain, air tu boleh tambah jadi 400ml
      jika sis tak nak campur, boleh buat 2 sudu esp trus, tapi skali sehari dah memadai dan air tu tambah kuantitinya..jangan terlalu pekat bancuhannya..
      tapi jika nak 2 x sehari. malam amik 1 sudu shj tau esp tu..

      esp tak boleh ambil 3 sudu sekaligus, takut membebankan buah pinggang untuk proses protein tersebut.

      vit e sebiji shj sehari lps lunch
      vit c tu sebiji lps breakfast
      gla ambil sebiji malam

      sebab vit e dan gla tak boleh ambil serentak okay,,,sebab tu vit e pagi dan gla malam sebiji shj...

      jika sis ada soalan apa2 boleh juga wasap anne ok....0179688187

      Delete
  46. salam..skrg sy consume omega,alfalfa n cinch..pagi after jog sy minum cinch..sy bancuh dgn air je..tp sy bancuh 2scoop terus..n td sis ade ckp tk leh bancuh lebih dr 2 scoop per serving.(sy confius sbb kt tin tu ckp 2 scoop)n lepas tu makan alfalfa 3 biji..lunch sy mkn mcm biase n amik omega 3 + alfalfa 3 biji..ptg sy amik lg alfalfa 3 biji..betul tk cara sy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...
      saya suggest 1 scoop sebab ia dah pekat kan...
      better sis buat 1 scoop je..lambat habis kan....hehe
      minggu pertama 2x sehari dan minggu berikutnya 1x sehari memadai...

      omega kalau sis mkn 3 bji sekaligus boleh, tapi kena tahan panas tekak lah...minum air msk banyak2 yek....
      sebab biasa suggest 1 bji , 3x sehari atau 2x sehari

      bagus sis ada bersenam walaupun sikit...
      sebab jangan bergantung pada suplemen semata2, perlu juga makan dan bersenam jika ingin dapatkan berat badan yang ideal...

      selamat berjaya

      Delete
  47. Salam ...minta pencerahan.
    pagi subuh sy minum cinch+esp. pastu ambik vit C
    dlm kul 10pg sy mkn bfast berat (kdg2 nasi putih) so ambik omega 1 bj sama dgn lecthin 3 bj. leps 1/2 jm sy ambik alfafa.
    pastu sy minum tea mix.
    ptg mkn ringan2.
    mkn mlm mcm biasa cuma nasik skit..ambik omega lecithin ..pastu1/2 ambik alfafa.

    sblm tdo sy mkn gla selang hari dgn vit e.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..
      jadual sis okay dah ni

      sis pun dah tau yang alfalfa xboleh dengan vit e

      dan vit e tak blh dengan gla kan...

      ok..selamat berjaya ye...

      Delete
  48. Salam saya nak tanya mcm mana cara pengambilan alfalfa,lecithin,vitalea dan cinch shake.. dlm sehari.. harap pn dpt membantu... tkasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..
      cinch shake bancuh 1scoop 2x sehari....
      boleh campur soya, susu non fat, atau air suam..
      ambil cinch masa perut kosong ok..

      lecithin 3 bji, 2x sehari lps lunch dan dinner
      selang setengah jam ambil alfalfa 3 bj 2x sehari juga..

      vitalea memadai sebiji sehari .
      tapi jgn ambil dengan susu atau apa2 yg mengandungi kalsium..
      try amik tghari okay..

      harap penjelasan anne dapat membantu sis...tq bertanya
      selamat berjaya....

      Delete
  49. sy amik omega, lecithin, alfafa n cinch..blh tlg guide cara pengambilan n jadual pemakanan yg betul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam...
      omega 1 bji 2 xsehari lps lunch dan dinner
      lecithin 3 bj 2 x sehari
      omega blh mkn serentak dgn lecithin ni

      selang setengah jam ambil alfalfa 3 bji 2 x sehari

      cinch ni ambil pg dgn mlm
      masa perut kosong
      bancuh satu scoop dgn susu non fat, air suam atau air soya..
      ukuran air sis blh anggarkan dlm 250 ml jika guna air suam tnpa cmpur mnuman lain..
      kalau campur minuman lain add lah 400 ml air ke

      minum air msak mencukupi setiap 25kg 1 liter air

      senam juga walaupun sikit yek.
      tq bertanya

      Delete
  50. salam... saya nak tanye cara pengambilan utk set diet shaklee.. sy ambik omega guard + lecithin + herblax.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...

      omega 1 bji 2 x sehari
      lecithin 3 bj 2x sehari
      lps lunch dan dinner
      boleh mkn serentak omega dengan lecithin

      herblax 4 bj , 3x seminggu...

      tq bertanya

      Delete
  51. Nk tnye sy amik bcomplex, esp, gla, alfalfa dan omega..cmne cara mkn yg betul?
    Dan btul ke gla jgn makan masa subur untuk nk hamil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam..maaf kerana lambat reply..anne betul2 sibuk sepanjang minggu ni..tak sempat nak tengok blog..

      okay..sebenarnya sis ni ambil set apa?set kesuburan atau set kurus yek?

      okay

      kalau bcomplex, ambil sebiji selepas breakfast,
      esp tu ambil masa perut kosong dan sekali bancuh 1 sudu dan boleh campur dengan minuman lain kecuali minuman kafein.
      bancuh guna iar suam atau sejuk, jgn guna air pns sbb rosakkan protein..dan jangan ambil 3 sudu serentak kerana berat untuk buah pinggang untuk proses protein yang banyak.

      alfalfa pula boleh ambil 3bj , 2 atau 3 kali sehari..

      gla boleh ambil 1 bji 2 x sehari, lps lunch dan dinner
      omega sebji 3x sehari.boleh mkn sekali dgn gla

      alfalfa tu ambil selang stgh jam lps ambil gla atau omega yek..

      Delete
    2. Thanks..saya asal amik set kesuburan.tp mybe effect ubat doktor tuk nk hamil, badan makin naik mendadak..tue yg amik set kurus juga..boleh ke amik semua nie tuk nk hamil?

      Delete
  52. salam...sy seronok baca blog awak ni...byk guide...sy nk tnye...mcm skrg ni sy nk hilangkan parut jerawat di muka saya...ada yg suggest untuk amik esp+b-complex+vit c...tp tak terangkan cara mkn mcm mane..bleh bantu sy x?Utk makluman awak sy juga ada amik GLA sbb rambut sy byk gugur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..maaf baru tengok blog..
      kalau esp tu 1 sudu boleh campur dengan minuman lain kecuali yang berkafein , dan jgn bancuh dgn air pns..guna air suam atau air sejuk..

      bcomp 1 bji dan vit c 1 bji lps breakfast

      harap jelas..kalau tak jelas tanye lagi ye..tq

      Delete
  53. assalam... boleh tak bagi penerangan cara makan yang betul bagi omega, esp, lecithin dan alfafa... saya masih menyusukan anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...
      omega 1 bji 3x sehari...

      lecithin 3 bj, 2x sehari

      selang setengah jam , alfalfa 3bj 2x sehari...

      esp sesudu sekali bancuh...
      jgn bancuh dgn air pns..
      boleh bancuh dgn air suam dan air sejuk...
      boleh campur dengan minuman kegemaran kecuali yg berkafein...
      harap anne menjawab soalan..
      kalau ada apa2 tak faham, boleh tanye ok..
      terima kasih bertanya..

      Delete
  54. Salam sis, boleh bg penerangan tak... Aturan makan lecithin+alfalfa+ herblax n esp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..

      lecithin 3 bj 2x sehari,

      selang setengah jam ambil alfalfa 3bj 2x sehari

      herblax 4bj 3x seminggu..kiranya selang2 hari yek...
      terima kasih kerana bertanya...

      Delete
  55. Salam sis..nak mintak tlg ajar care mkn esp, lecithin, alfalfa, herblax, b complex, gla n vit c dgn betul dan berkesan untuk kurus boleh?? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..

      esp sesudu 3 x sehari...
      boleh campur minuman kegemaran kecuali minuman berkafein..
      jangan guna air pns okay..
      rosak protein nanti...

      lecithin 3 bj, 2x sehari
      selang setengah jam ambil alfalfa 3bj 2x sehari..
      herblax 4bj, 3x seminggu
      bcomplex sebji sehari lps breakfast
      gla sebiji 2x sehari lps lunch dan dinner
      gla ni boleh mkn serentak dengan lecithin
      tapi gla jgn mkn dengan alfalfa yek...jarakkan

      vit c tu boleh ambil sebiji dan serentak dengan bcomplex...

      tq bertanya..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. tq sis atas penerangan yang sgt detail ni..tqvm..=)

      Delete
  56. Slm sis,bleh terangkn x cra amk esp,cinch shake,tea mix,alfalfa,lecithin,herblax,b.cmplx n ostematrik dgn betul..Bl bc cra2 yg sis bg pd rkn2 lain sy mcm cnfius.so hrp sis dpt bntu sy utk bg cra mkn dgn btul.tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam..maaf baru tengok comment ni...anne buka comment hari bekerja je...

      ESP tu amik sesudu sehari semasa perut kosong..boleh ambil 2@3x sehari..
      boleh bancuh dengan air suam atau sejuk..jgn guna air pns..

      cinch shake tu pun 1 scoop sekali bncuh, 1 atau 2 x sehari masa prut kosong juga..boleh bancuh dgn mnuman kegemaran juga..

      tea mix tu 1 sachet ambil pagi. boleh guna air suam atau sejuk, boleh cmpur lemon.

      lecithin 3 bj , 2x sehari lps lunch dan dinner
      selang setengah jam ambil alfalfa 3 bj 2x sehari...

      herblax 4 bji , 3 x seminggu..

      bcomplex 1 bji sehari lps breakfast

      ostematrix 4 bj sebelum tido , boleh makan hari2...

      harap dapat membantu..sekian, terima kasih...

      Delete
    2. salam... saya nak tanye jadual pengambilan yang betul omega,lecitin,esp, alfafa dan bcompleks.

      Delete
    3. waalaikumsalam..
      omega 1 bj , 3x sehari lps heavy meal
      lecithin 3 bj , 2x sehari lps lunch dan dinner
      lecithin ni boleh mkn serentak dengan omega

      alfalfa ni ambil setengah jam lps ambil lecithin
      alfalfa ni pun 3 bj 2x sehari

      esp satu sudu bancuh dgn air suam atau air sejuk..
      jangan guna air pns
      boleh campur minuman kegemaran..kecuali mnuman kafein
      ambil masa perut kosong
      satu hari boleh ambil 1@2 kali

      bcomplex sebiji lps breakfast

      harap membantu..
      terima kasih kerana bertanya..

      Delete
  57. Salam sis, boleh bg penerangan tak... Aturan makan omega guard+alfalfa+ herblax ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..omega sebiji 2@3x sehari lps heavy meal

      selang setengah jam ambil alfalfa 3 bj 2 @ 3x sehari juga

      herblax 4 bj sebelum tido. 3 x je seminggu...

      Delete
  58. salam sis,blh bg penerangan x...cara pengambilan yg betul bg ESP + alfafa + lecithin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      maaf lambat reply..
      esp tu ambil sesudu sekali bncuh.jika bancuh ia sahaja dengan air suam, air skit je yek..tapi kalau campur dgn minuman kegemaran blh 400ml air..
      esp ni jgn guna air pns ye utk bancuh ia..
      jgn cmpur mnuman berkafein..
      esp ambil masa perut kosong..

      lecithin 3 bj, 2x sehari lps lunch dan dinner..
      selang setengah jam ambil alfalfa 3 bj 2x sehari juga...

      Delete
  59. Assalammualaikum...Puan saya nak tanya boleh ke pagi masa perut kosong kita ambik esp dengan cinch shake...satu hari berape kali boleh ambik cinch shake dengan esp tu...jumlah sukatannya macam mana yer...sbb sblum ni saya makan sekali lecithin, omega dengan alfafa..kira telan sekaligus...tapi memang saya akui saya banyak buang air kecil...dan selera makan saya agak kurang...tapi hari ini saya order cinch dengan esp..itu yang saya mintak pandangan dari Puan...bagaimana nak ambil esp dan cinch dan sukatannya utk setiap hari..
    Terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..maaf sangat2, kerana anne baru berkesempatan reply soalan ekin..
      memang esp dan cinch anne suggest ambil amsa perut kosong jika ingin kurus..jumlah sukatan tu satu sudu sahaja setiap esp dan cinch..
      jangan bancuh dengan air pns yek.
      lecithin, omega boleh mkn serentak..
      biasa anne suggest sebiji omega dan lecitihin 3 bj 2x sehari lps lunch dan dinner..

      selang setengah jam baru ambil alfalfa 3 bji 2x sehari lps lunch dan dinner juga...

      omega mmg sekat selera makan sebab tu sis ekin kate selera mkn berkurang kan..

      harap sis ekin sentiasa berdisiplin dan berjaya dalam pengurusan berat badan..

      Delete
  60. salam..saya baru beli omega,herbalax,lecitin dan cinch..cara makannya macamana ya..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...maaf lewat reply...

      Omega 1 biji 2@3 x sehari..boleh makan lps lunch atau dinner atau heavy meal.

      lecithin 3bji 2x sehari lps lunch dan dinner..boleh mkn serentak dgn omega..

      tq...harap membantu

      omega juga boleh mkn sebelum mkn tau..untuk sekat selera makan..actually suplemen ni tiada halangan nk mkn bila.andai terlupa, boleh juga mkn masa kita tiba2 teringat..
      jangan tak mkn langsung je dahlah..

      hehe

      herblax 4 bji sebelum tido, 3 x seminggu sahaja yek..

      cinch ambil masa perut lapa..
      sekali bancuh 1 scoop sahaja..boleh cmpur minuman kegemaran kecuali yg berkafein dan jgn guna air pns

      Delete
  61. bagaimana cara makan..saya telah membeli lectitin,omega, alfalfa dan herb-lax?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai...boleh tgk komen sebelum ni yek..cuma alfalfa tu ambil selang setengah jam lps ambil lecithin tu yek..

      maaf lewat reply...

      Delete
  62. salam.. betul x cara sy makan set kurus shaklee + set kurus kecantikan ni..

    pagi : 1 scoop cinch + 1 sudu esp, 1 vitamin b dan 1 biji vitamin c
    lunch : makan mcm biasa, pastu 3 biji lecithin, dan 3 bji omega
    ptg dalm kol 6 : 1 scoop cinch + 1 sudu esp, past 3 biji lecithin
    malam nk tido : 4 herb lax dan 1 vtamin e.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..betul dah tu..tapi sis mknomega 3 bji sekaligus tak rasa terlalu dahaga ke..kalau boleh ambil omega tu sebiji 2 @ 3 kali sehari...

      yang lain ok dah tu...

      Delete
  63. Salam Sis...nk tanya tol xpenggunaan sy.. 2 @ 3 biji omega selepas lunch then 3 biji alfafa. dinner sy ambik 3 biji alfafa

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam

      omega tu ambil sebiji 2 @ 3 bji sehari lps mkn heavy meal...

      boleh juga ambil sebelum mkn untuk sekat selera mkn..

      alfalfa 3 bji selang setengah jam lps ambil omega..boleh ambil 2 @3 x sehari...

      tapi alfalfa jgn lebih 10 biji sehari...
      akan rasa dahaga..
      pastikan air minum dengan cukup yek
      tq

      Delete
  64. Salam sis..nak tanya adakah cara pemakanan sy betul atau tidak.breakfast sy ambil 1sudu esp bancuh dgn oats dan alfalfa 4 biji dengan omega 3 biji.slps lunch sy ambil lecithin 3 biji dan alfalfa 3 biji.petang sy ambil 1sudu esp bancuh dgn fresh juice.dinner sy ambil 1sudu esp bancuh dgn oats dgn 3 biji lecithin dan 3 biji alfalfa

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ..yang esp tu betul dah ..
      alfalfa 4 bji tu okay juga..
      tapi jgn ambil serentak dgn omega..
      dan sis kalau boleh ambil omega satu biji 2@3 xsehari lah...
      makan serentak 3 bji sis tak rasa haus sgt ke?

      lps lunch pun ambil lecithin tu dah betul dgn alfalfa , tp selang setengah jam kalau boleh yek

      ok, yang mlm pun ikut cam pg yek..

      yang pasti esp ambil masa perut kosong ok..

      tq bertanya..
      harap dapat membantu..

      Delete
  65. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  66. salam..ingin bertanya cara mkn yg betul jika ambil omega+alfafa+cinch..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..

      cinch ambil pg masa perut kosong..
      boleh bancuh dengan minuman kegemaran dan jgn guna air pns

      satu scoop shj ok

      omega sbiji shari lps lunch dan dinner dan selang setengah jam ambil alfalfa 3 bji 2 x shari..

      Delete
  67. saya ambil set kulit (Vita C Plus, B Complex, Vita E Complex, GLA Complex) dgn set kurus (Cinch, Alfalfa Complex, Lechitin, Omega Guard). Boleh advice sy cara pemakanan yg betul x utk semua set ni? Terima kasih. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kaito ..
      wah ada banyak vitamin yek..
      sis beli sendiri or dah jadi ahli yek..
      okay..

      cinch ambil masa perut kosong..cara bancuh satu scoop sahaja dan boleh campur dengan minuman kegemaran , jgn guna air pns dan jgn campur dengan minuman berkafein..

      selepas sarapan dalam kul 9 lbh ambil bcomp sebiji dan vit c sebiji

      lps makan tghari ambil lecithin 3 bji, omega sebji, gla sebiji.

      selang setengah jam baru ambil alfalfa dalam 5 bji ye...

      ptg masa perut ksong boleh ambil cinch lagi..

      lps mkn malam ambil lecithin 3 bji, omega sebji dan gla sbji..

      vit e ambil sbji sebelum tdo..

      alfalfa tak boleh makan serentak dgn vit e okay..

      harap dapat membantu..

      Delete
  68. Cantik blog awak.. bebila singgah le blog saya.. saya baru je dalam dunia blog juwaijuwai@blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sis..insya Allah saya akan singgah..

      Delete
  69. assalamualaikum,

    saya nak tanya, saya nak kurus tapi dalam masa yg sama saya plan nak pregnt baby no 2, boleh ke kalau saya ambil set kurus mcm lecithin, herbalax n alfalfa? adakah set kurus ni boleh menghalang saya dari pregnt atau mcmna? terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      tiada masalah sis..
      boleh je ambil set kurus ni..dan kalau ada bajet lebih add esp dan juga bcomplex sbb dalam bcomp shaklee ada asid folic

      selamat berjaya sis...

      Delete
  70. Assalamualaikum

    saya nak tanya, saya pun nak turunkan berat badan tp dalam masa yg sama nak jgk pregnant.. skg ni sy mmg dah amik esp..tinggal nak tambah lecithin & alfalfa je.. klu dah sah pregnant, lecithin & alfalfa tu ble mkn lg ka..atau perlu stop, tggu lps abis tempoh pantang bru sambung smula??

    owh ya..lg 1 kan..esp ni sesuai minum sblm atau selepas mkn? sy nak turunkan berat bdn.. skg ni sy minum selepas breakfast tp mcm naik je berat bdn ni..

    terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..

      kalau dah hamil nnti stop okay ..simpan dlu..
      boleh mkn masa pantang nnti..tp ada juga cara nk mkn nye..

      esp kalau nak kurus, ambil msa perut kosong..bukan lps mkn..nnti naik bdn tau..

      sis beli sendiri yek..

      terima kasih kerana bertanya..

      Delete
  71. Salam anne..sy nk mntak tolong anne ajarkan care mkn vitalea, vit c, ostemtrix, n omega guard dgn betul bole? N klu de darah tinggi cemane nk mkn supplement shaklee ni sis? Mohon bantuan sis..tq..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ...

      maaf lambat reply.baru ada kesempatan..
      vitalea ambil sebji pagi, boleh ambil sekali vit c..sebiji..
      oemga guard ambil tghari lps lunch dan dinner sbji sekali ambil..
      cara mkn tetap sama..tapi kalau ada mkn ubt darah tinggi, sila jarakkan waktu ye dalam dua jam..

      Delete
  72. Hi Anne! Nak mntk tlg ajar cara makan esp,lecithin and herblax?boleh ke nak kuruskan badan dgn 3 nie aje? Tq sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ...esp tu ambil masa perut kosong...sesudu sekali bancuh, jangan guna air panas dan boleh campur minuman kegemaran...kecuali minuman berkafein...ambil dia kali sehari..

      lecithin 3 bji lepas lunch dan dinner...
      herblax pula 4 bji sebelum tido , selang selang hari okay
      harap dapat membantu...

      Delete
  73. Salam...cara sy mkn lecithin n alfafa...
    b4 sarapan 2bj alfafa
    lpz sarapan 1bj lechitin
    lunch 2bj alfafa
    min0m ptg 1bj lechitin
    dinner 2bj alfafa
    nih cara sy d ajar mkn t0k kur0z...bt0l ke...
    m0h0n pencerahan...plzzzzz...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...
      jadual yang anne bagi lainlah...
      biasa anne suggest lecithin 3 bji lps lunch dan dinner...
      selang setengah jam baru ambil alfalfa 3 bji dua atau tiga kali sehari...

      Delete
  74. As salam,sis sy nk tnye klu sy ambik herba lax(60bj),lecithin(90bj),cinch n cinch energy tea mix..cra mkn nya cmne sis?tq tnjuk ajr yek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...

      herblax ambil 4 bji sebelum tido selang2 hari okay...
      lecithin 3 bji lps lunch dan dinner ..
      cinch ambil masa perut kosong..sekali bancuh sescoop shaja okay..
      boleh cmpur low fat milk , oat atau apa2 minuman lain kecuali yang berkafein...jangan guna air panas semasa membancuh..

      cinch tea boleh ambil lps breakfast...

      Delete
  75. Saya ambik esp, alfalfa n gla ni semua utk kesuburan & mengatasi masalah period. Alhamdullilah dah check doktor my hormone dah stabil. Sekarang nak tambah utk kuruskan badan so planning nak kuruskan badan. Jadi kena beli lecithi & herbalax atau lecithin saja. Instruction esp 3 sudu makan. Kena kurang kan ke? N perlu kah saha berhenti GLA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum..
      kalau sis nak continue gla pun xde masalah..

      esp tu biasa anne suggest satu sudu sahaja sekali bancuh..jangan ambil terus tiga sudu..takut berat untuk buah pinggang proses protein dengan banyak sekaligus..

      ambil sesudu sahaja dan boleh campur dengan minuman kegemaran ..kecuali minuman berkafein.

      Delete
  76. salam sis. sy skrg tgh menyusukn baby. mohon pencerahan bgaimn aturan pmknn bg esp dan alfafa. tujuan untuk menambahkn susu badan d smpg menurunkan brt bdn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..

      esp ambil dua atau tiga kali sehari jika menyusukan baby..
      sekali bancuh ambil satu sudu sahaja, boleh campur minuman kegemaran sis kecuali yang berkafein..

      alfalfa ambil 3 bji 3x sehari...lps pam susu boleh ambil alfalfa..
      yang penting minum air masak banyak okay.

      kalau anak kuning , jangan ambil alfalfa dulu...usia anak bape ye..???

      Delete
  77. Salam Anne..Nak mintak tolong ajarkan care mkn alfalfa, herb-lax, lecithin, omega guard, cinch shake mix, cinch energy tea & zinc..Tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ...
      omega ambil sebelum makan, sebji shj untuk menyekat selera makan..
      ambil dua atau tiga kali sehari..
      lps lunch dan dinner ambil pula lecithin 3 biji
      selang setengah jam dari ambil lecithin, boleh ambil alfalfa 3 bji juga..dua kali sehari..
      herblax ambil 4 bji sebelum tido, selang2 hari okay..
      cinch shake amik masa perut kosong...boleh bancuh dengan minuman kegemaran kecuali minuman berkafein.
      jangan bancuh guna air panas..
      sescoop je sekali bancuh
      cinch tea ambil pagi lps sarapan...
      zinc sbji sebelum makan malam

      Delete
  78. as salam sis...
    saya ada ambik omega, cinch, lecithin, alfafa n herb lax... boleh sis bagi cara makan yang betul...
    dan satu lg... boleh ke ambik omega n lecithin sebelum makan... terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ..
      omega boleh ambil sebelum makan..
      sebji , dua atau tiga kali sehari..
      lecithin biasa anne suggest lps mkn...3 bji ..
      selang setgh jam lps ambil lecithin baru ambil alfalfa 3 bji dua kali sehari juga..
      herblax ambil 4 bji sebelum tdo selang2 hari.
      cinch ambil masa perut kosong ,sescoop shaja sekali bancuh..jangan bancuh guna air panas..boleh campur minuman kegemaran..
      kecuali minuman berkafein..

      Delete
  79. Maaf jika anne lambat reply comment ...
    Harap boleh whatsapp or sms anne di 0179688187 untuk fast reply..
    Harap boleh join ahli dengan anne juga okay...
    thanks...

    ReplyDelete
  80. as salam sis,sya nk tanya...bagaimana cara mkan yg betul,sya ingin mguruskan badan...sya ambil esp,alfalfa,licithin,omega n herblax.tp sya keliru,kadang sya bca blog org...ada yg cakap mkan tu before mkan...mna satu yg btul sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..

      esp ambil masa perut kosong.
      ambil sesudu sahaja dan boleh campur minuman kegemaran kecuali yang berkafein..jangan guna air panas okay

      lecithin ambil lepas makan. 3 bji lps lunch dan dinner.
      selang setengah jam ambil alfalfa 3 bji dua kali sehari juga.

      omega ambil sbji lps makan..tapi jika sis yang ssh nak kontrol selera makan..bolehlah sis ambil sebelum makan ok.

      herblax ambil 4 bji sebelum tido , selang2 hari..

      maaf lewat reply...
      harap dapat membantu

      Delete
  81. Salam.Saya sekarang ambil licithin dan alfalfa untuk kuruskan badan. Saya ada cyst dan bercadang untuk ambil GLA utk cyst.Adakah cara makan ini betul :3biji sekali ambil lepas lunch dan dinner, dan setengah jam kemudian ambil 3biji alfalfa,dan malam sebelum tidur ambil GLA (berapa biji kena ambil) Betul tak,GLA kena ambil berapa biji?
    Untuk set kurus saya cuma ambil Licithin dan Alfalfa,nak ambil soya dan Cinch takut cyst bertambah besar sebab kalau tak salah saya kalau ada cyst kita tak boleh minum/makan soya,protein,betul ke?
    Boleh tak beri cara dan produk SHAKLEE yang sesuai untuk saya yang nak kurus sambil itu nak kecutkan cyst saya.Tolonglah,yea...

    Sekian Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      alfalfa tak digalakkan pada mereka yang ada cyst sis..
      esp shaklee tak sama dengan protein lain..jadi pada yang ada cyst boleh ambil esp ini..

      GLA untuk kecutkan cyst sis..
      amalkan dua bji GLA sehari..
      boleh ambil bila2 masa lps mkn..

      dan juga amalkan doa kecilkan bengkak..

      " Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama pesakit). Ya Allah wahai yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani...."

      *Doa ini dibaca pada segelas air lalu diminum 2 kali sehari

      ambil lecithin, herblax, gla dan esp utk kuruskan badan..
      jika sis kurang faham, sms atau wasap 0179688187 okay...

      Delete
  82. Salam.Saya sekarang ambil Lecithin dan Alfalfa untuk kurus dan bercadang untuk ambil GLA untuk cyst.Adakah betul jadual saya 3biji Lecithin lepas lunch dan dinner,dan 3biji Alfalfa setengah jam kemudian(lunch & dinner) dan ambil GLA sebelum tidur.
    Untuk set kurus saya tak berani ambil soya dan Cinch kerana saya ada cyst sebab soya protin,susu akan mempercepatkan pembesaran cyst,betul ke?
    Apakah Produk Shaklee yang sesuai untuk saya amalkan untuk kecutkan cyst dan menguruskan badan saya dan cara pengambilan yang betul untuk kedua-duanya?
    Sekian,TERIMA KASIH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..sis orang yang sama ye..saya dah jajwab mengenai soalan sis..

      sama-sama.

      harap jawapan saya membantu

      Delete
  83. Assalamualaikum... saya nk tanya saya ad beli GLA , Alfalfa , Vite Lea, Vita C , bComplex, Vita E.. boleh x saya nk tahu cara makan yg betul? Terima kasih sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..

      bcomplex dan vit c sbji lps breakfast..vitalea juga boleh ambil sbji lps breakfast..tapi kalau ada minum susu atau berkaitan kalsium jgn ambil vitalea.


      gla ambil tgahri sebji dan sbji malam lps mkn.

      alfalfa 3 bji , dua atau tiga kali lps mkn...boleh ambil lps mkn..tapi kalau dah ambil gla ..tggu setengah jam okay baru ambil alfalfa..
      sebab tak galakkan ambil yang jenis tablet dengan yang softgel

      vit e sbiji sblm tdo...

      harap dapat membantu..terima kasih bertanya..

      Delete
  84. Assalamualaikum .... Kalau ambil lecithn & cinch saja ada masalah ke? Kalau tak ambik alfalfa

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...tiada masalah..bergantung pada bajet sis..
      kalau sis ada masalah sembelit, anne syorkan ambil herblax..

      Delete
  85. salam sis,
    saya ada beli esp lecithin dan alfafa.bole ke saya terus mengambil je selepas saya bersalin..sy bercadang untuk menyusu badan sepnuhnya

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. sis..

      kalau anak kuning jangan ambil alfalfa dulu..sebab alfalfa ni panas..
      kalau anak tak kuning, pastikan minum air msk byk..
      lecithin ambil satu atau dua bji dlu..kalau tgk anak xde berak2 ke, ambil tiga bji takpe..dua kali shari..

      t.kasih bertanya..jika berminat utk jd ahli boleh whatsapp anne 017-9688187
      Reply

      Delete
  86. wslm. sis..

    kalau anak kuning jangan ambil alfalfa dulu..sebab alfalfa ni panas..
    kalau anak tak kuning, pastikan minum air msk byk..
    lecithin ambil satu atau dua bji dlu..kalau tgk anak xde berak2 ke, ambil tiga bji takpe..dua kali shari..

    t.kasih bertanya..jika berminat utk jd ahli boleh whatsapp anne 017-9688187

    ReplyDelete
  87. Assalammualaikum sis

    Saya cume blogwalking je. just wanna say that anne ni awesome! sume soalan anne jawab tanpa jemu, walau de soalan yg berulang. semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..

      terima kasih..ameen..
      harap jawapan anne dapat membantu mereka..

      Delete
  88. Salam Anne,

    Saya pon sependapat dengan saudari Anonymous di atas..,seronok baca penjelasan Anne..tanpa penat jemu menjawab soklan berulang..saya pon ada pertanyaan berkenaan cara pemakanan Shaklee nie, tapi lepas baca komen2 kat atas..rasanya soalan saya dah terjawab..Moga allah memberikan rezeki berlipat kali ganda pada Anne..Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..terima kasih juga pada sis..ameen

      harap jawapan anne tu membantu...

      selamat berjaya okay..

      Delete
  89. Salam. saya ambil gabungan set PCOS + turun berat badan (Cinch, Alfalfa, GLA complex & Omegaguard)

    Boleh ajar cara pengambilan semasa puasa dan hari tidak berpuasa?

    TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..

      masa bulan puasa sahur dengan cinch dan makan nasi..jgn ambil cinch lps mkn ..blh naikkan berat bdn..

      dan lps mkn ambil gla sbji dan omega sbji..

      berbuka dengan cinch dan lps mkn nasi..ambil gla dan omega sbji..
      selang stgh jam ambil alfalfa 3 biji..

      minum air banyak..
      jangan ambil alfalfa masa sahur.nanti dahaga sangat
      harap dpt membantu.maaf lmbt rply..tq bertanya

      Delete
  90. salam..
    sy ambil esp, cinch, vitC
    mcmna ye waktu pengambilan yg perlu sy ikut. esp dan cinch tu boleh makan pada waktu yg sama ke ?

    harap dapat membantu. trima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..

      esp dan cinch blh bancuh skali dan sesudu shj..

      boleh cmpur mnuman kgmaran sprti soya, oat, atau guna air suam atau air sejuk.

      vit c sbji shari lps breakfast

      harap membantu.tq

      Delete
  91. Assalam. Anne,
    Sy ambil full set utk set kurus. Esp,cinch,omega,lecithin dan alfafa. Boleh guide tak jadual utk sy mkn.cinch 1sdu bancuh dgn bape ml air?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm

      esp dan cinch blh cmpur ssudu ..2@3x shari..blh cmpur mnuman kgmaran.ambil ms prut ksong..

      lps lunch dan dinner ambil lecithin 3 bji , omega sbji, dan selang stengah jam ambil alfalfa 3 bji pula..

      satu sudu cinch air dlm 400ml kalau cmpur dgn esp atau mnuman kgmrn

      Delete
  92. assalam... saya nak tanya cara nak bancuh cinch energy tea. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..bncuh dgn air suam atau sjuk..satu cawan yg biasa guna tu..kalau nak tmbh lemon blh juga..dan utk sedap ltk ais

      Delete
  93. salam..sye amik alfafa ,omega dan herblax..boleh tak tunjuk cara mkn..btol ke klau dah mkn herblax tak perlu mkn alfafa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...

      omega sbji lps mkn , 3x shari ..jika sis susah kawal selera, ambil sebelum mkn..

      selang setengah jam ambil alfalfa 3bji , 3 x shari..

      boleh ambil herblax juga wlpn dah amik alfalfa..

      herblax ambil 4 bji sebelum tido , selang2 hari..

      harap membantu

      Delete
  94. Salam, sis cinch shake tu boleh tahasn brp lama. sebulan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...dalam sebulan sis..

      tq bertanya...

      jika sis tak thn dengan kesedapannya, tak sampai sebulan dh hbs

      Delete