Wednesday, 6 April 2016

PERLAKING!!!!!



NAK KULIT PUTIH/GEBU /ANJAL DAN CANTIK
NAK KULIT PUTIH MELEPAK

PERLAKING 
RAJA MUTIARA  DOS PALING TINGGI
FENOMENA SERBUK MUTIARA KINI MELANDA
100% SERBUK MUTIARA ASLI DARI LAUT DALAM FILIPINA

KENAPA ANDA PERLU MEMILIH PERLA KING 1000,000MG SERBUK MUTIARA ASLI :-
Tiada pantang 
Kesan cepat seawal 3-7 hari 
100% asli dan selamat 
GMP, Halal JAKIM dan mematuhi kelulusan akta makanan!





KANDUNGAN DALAM PERLA KING 1000,000MG SERBUK MUTIARA ASLI :-
3 bahan penting dalam PERLAKING serta khasiatnya 




1. Serbuk Mutiara Filipina

- Lebih ringan , berkualiti dan mempunyai mineral serta vitamin yang tinggi
- Amat dipercayai oleh golongan bangsawan Cina sebagain bahan pemutih dan awet muda dlm menjaga kecantikan kulit
- Bersifat antiradikal bebas . Melawan segala toksin dalam badan dan membuangnya . Hasilnya kulit yg cantik , gebu tanpa cela dihasilkan 
- Mengecutkan jerawat

2. Kolagen Ikan Salmon

- tidak menggemukkan seperti kolagen ikan biasa
- Kolagen yg lebih berkualiti dan sering digunakan oleh negara Filipina , Korea dan Jepun 
- Lebih pantas menyerap ke dalam sel kulit dan merangsang penghasilkan sel kulit baru
- Mengandungi amino acid, omega 3 dan pelbagai mineral yg membantu dalam kesihatan dan kecantikan
- Memudarkan parut dan menggebukan kulit

3. Acid Hyaluronik Gred A

- Lebih halus dan bermineral
- Merangsang penghasilan kolagen dalam badan
- Bertindak balas dengan vitamin C untuk menghilangkan kedutan, parut dan jeragat serta kedutan 
- Melembapkan kulit

Bahan lain : Vitamin E & Grapeseed Extract sebagai antioksidan , dan menyokong komposisi kolagen dan serbuk mutiara dalam badan



MANFAAT AJAIB PERLA KING 1000,000MG SERBUK MUTIARA ASLI :-

Antikedutan dan awet muda
Menyembuhkan ruam dan ekzema
Mencerahkan kulit
Perlindungan matahari
Menggalakkan pertumbuhan kulit baru
Menghasilkan kolagen pemulihan, serta meneutralkan radikal bebas yang merosakkan kulit
Jerawat kecut
Membuang ulser kulit, melasme dan jeragat serta bintik hitam
Mencantikkan kulit dan menjadikannya licin, halus, anjal, dan sihat secara semulajadi
Menguatkan folikal rambut
Meningkatkan daya ingatan
Menguatkan antibodi dan imun badan
Merangsang peredaran darah
Mengurangkan tahap kolesterol
Menguatkan tulang, merangsang pertumbuhan tulang baru dan meningkatkan kepadatan tulang
Menentang penuaan, kanser dan kesan-kesan bahaya sinaran
Menghilangkan keadaan kulit yang tidak diingini seperti kulit pudar, blotches merah, jerawat, zits dan jerawat, tompok kering, rosacea, garis-garis halus dan kedutan, mengecilkan liang pori-pori
Menghapuskan parut dalam masa 1 minggu atau kurang





KEHEBATAN PERLA KING 1000,000MG SERBUK MUTIARA ASLI  :-
1 hari untuk rasa kulit semakin lembap
3 hari untuk lihat jerawat kecut
7 hari kulit semakin glow dan putih berseri
14 hari parut semakin pudar dan kulit semakin gebu
28 hari lahir kulit baby terpancar seluruh badan



CARA PENGAMBILAN PERLA KING 1000,000MG SERBUK MUTIARA ASLI :-




Koyakkan sachet dan terus dimakan
1 Sachet 5 GM
Makan cuma satu kali sehari sebelum sarapan
Minum air putih sekurang-kurangnya 3 liter sehari





TESTIMONI PERLA KING 1000,000MG SERBUK MUTIARA ASLI :-






BERMINAT :-
HARGA PASARAN:-
RM 160.00 SM/RM 170.00 SS

HARGA KAMI!!
PROMOSI
RM 120.00 SM free postage semenanjung
add RM 5 ss 


WHATSAPP ANNE 017-9688187

 CREDIT TO okcantik.blogspot.my


Tuesday, 14 July 2015

Ikan Siakap Tiga Rasa style Anne

Assalamualaikum..lama betul rasa tak update blog Anne ini..
Biasalah...sebab kesibukan kerja harian..
Tapi hari ini Anne ada masa terluang untuk menaip sesuatu yang nak dikongsi dengan kawan-kawan Anne..

Anne nak kongsi resipi Ikan Siakap Tiga Rasa Style Anne

Baru ni balik kampung...Ibu nak masak resipi ni lah.. Okay ibu pun tak pernah try masak sendiri resipi ni..macam anne juga..biasa makan di kedai je..

Jadi ibu suruhlah ayah google..

Ayah pun google lah..dan ibu pun masaklah...
Sedap ikan yang ibu masak..
Tapi lepas makan baru tau yang ayah google tu rupanya resepi untuk sweet sour...hihi..

Makan ramai-ramai memang best, sampai dua ekor pun tak cukup..Masa tu ibu masak juga sambal udang dan petai..Tapi anak-anak sedara serbu ikan dulu..

Nak dijadikan cerita, haikal pun bertanya..Mama pandai tak masak ikan macam tu...Mama pun berkata: Pandai apa.. Haikal tanya lagi, mama tau ke resipi dia.. Mama kata mama tau ... Mama google je nanti ..hihi.
Pakcik Google kan ada..

Google punya google, Anne pilih satu resipi ni..

Tapi Anne tak ikut 100% lah.. sebab ada bahan yang takde kat TF Bentong ni..Anne beli bahan-bahan je..

Bawang besar,
Bawang Putih, 
Halia, 
cili api,
lada benggala warna merah dan hijau, 
cili besar, 
daun limau purut 
Sos Cili,
Sos Tomato,
Sos Tiram 
Limau Nipis
dan tomato..

Ikan beli kemudian, suruh Abang Anne beli.sebab Anne ni takut tengok ikan besar-besar ni..Masa tu pulak baru lepas balik kerja, jadi shopping sorang-sorang je..Abang pulak pergi servis kereta..Jadi Ikan sampai lamabt ke rumah..

okay dah ready untuk resipi Anne

Mula-mula sediakan bahan berikut

Bahan Tumis

3 Biji Bawang Putih- Dihiris
5 Biji Cili Api- Dihiris ( kalau suka pedas, boleh letak banyak)
Sedikit Halia- Dihiris
Beberapa helai daun limau purut

Bahan dipotong dadu

Bawang besar 
Cili Benggala merah dan hijau( nak letak kuning sekali pun boleh)
tomato

okay berikutnya,

Goreng Ikan dahulu..Untuk hilangkan hanyir ikan , gula limau nipis untuk sental ikan dan kemudian  lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam .


Cara -caranya 

Tumis dulu Bahan-bahan ni dan masukkan beberapa helai daun limau purut.
Selepas dah naik bau, masukkan Sos Cili, Sos Tomato dan Sos Tiram dan Daun Limau Purut..dan Lepas tu Anne masukkan Air.. Agak-agak air tu untuk kuah ikan nanti.Jangan lupa garam dan gula secukup rasa.

dah nampak nak pekat tu , Anne letak bahan dipotong dadu tadi dan siap...


SIAKAP TIGA RASA STYLE ANNE
Mangkuk tak leper..tu tak nampak sos nya..hihi..nampak aksesori je..

Apa-apa pun percubaan pertama berjaya...

Terima kasih kerana sudi membaca..









Wednesday, 2 July 2014

BATUK O BATUK

Assalamualaikum..

Berjumpa lagi dengan kawan-kawan hari ni..

Biasa kalau kita batuk mesti ambil masa yang lama untuk sembuh kan dan pelbagai petua yang kita gunakan untuk hilangkan sakit ini..

Jadi, hari ini Anne nak kongsi dengan kawan-kawan mengenai batuk dan beberapa petua yang mungkin dapat membantu kawan-kawan..

Batuk merupakan satu jangkitan di kerongkong.  Ia akan menyebabkan tekak rasa gatal-gatal dan ingin terbatuk.  Bila kita batuk, kesan utama ialah pada paru-paru.

Organ ini akan bekerja melebihi had dengan mengepam udara untuk batuk, tekanan ini boleh menyebabkan paru-paru cedera, dan jika teruk batuk akan berdarah.  Minumlah air suam untuk mengurangkan gejala batuk dan elakkan makanan berminyak.

Jika kawan-kawan minum ubat batuk, cara minum yang betul adalah dengan cara perlahan-lahan. Biarkan ubat lalu di bahagian kerongkong dan kekal di sana dalam tempoh yang lama.

Ubat batuk adalah untuk kerongkong yang sakit, bukan untuk perut.  Jika terlebih minum akan memudaratkan perut kerana sifat ubat ini yang menghakis.

Selain, makan ubat , kita perlulah berikhtiar cara-cara yang digunakan oleh orang tua kita dan akhir sekali berdoa untuk kesembuhan sakit yang dihadapi.

Antara petua-petua yang boleh diamalkan adalah :-

Gunakan limau kasturi, kicap dan air suam..

Cara-caranya ialah

Perah 2,3 biji limau kasturi di dalam air suam, dicampur sedikit kicap.

Minum bancuhan ini, Insya Allah dengan izin Allah batuk akan berkurangan.

Jika tiada limau kasturi, limau nipis pun boleh digunakan. Perah sebiji limau nipis, dalam segelas air suam, minum perlahan-lahan, biar air limau  ini melalui kerongkong yang gatal dan ada kahak itu.

Air suam dapat mencairkan kahak, manakala limau nipis yang kaya dengan vitamin C akan dapat melegakan batuk. Amalkan seawal bangun tidur sebelum mandi di waktu pagi. 

Berikut, ada beberapa lagi petua : 
  • Rendamkan sedikit kerak nasi dalam air suam. Apabila telah kembang, minum airnya pada setiap pagi.
  • Rebus beberapa biji pisang masak. Setelah lembik, campurkan santan secukupnya, sedikit garam dan perasa vanila. Kacau rata dan diminum airnya.
  • Tumbuk segenggam daun pegaga hingga lumat dan tapis untuk mendapatkan airnya yang pekat. Campurkan dengan gula dan embunkan selama satu malam. Air itu hendaklah diminum dua kali dalam seminggu.
  • Campurkan dua sudu teh madu lebah asli dengan air suam. Kacau sehingga sebati dan minum air tersebut tiga kali sehari.
  • Ambil dua sudu nasi panas yang baru masak. Masukkan nasi itu ke dalam cawan dan campurkan sedikit air. Embunkan nasi tersebut selama semalaman dan minum airnya pada esok paginya.
  • Ambil sebiji limau sunkist dan buatkan lubang berbentuk pangkah di bahagian tengahnya. Masukkan gula batu di lubang tersebut. Letakkan limau tersebut di dalam periuk di tengah-tengah nasi yang telah kering dan tutup periuk tersebut. Setelah nasi itu masak, ambil buah limau tadi dan makan sambil didahului dengan selawat. Ulang setiap kali memasak nasi sehingga sembuh. Selain melegakan batuk, nasi akan berbau harum.
  • Perah sebiji limau nipis dan campurkan dengan sedikit madu. Minum campuran ini setiap pagi sebelum sarapan. Amalkan sehingga batuk hilang.
  • Kalau malas buat petua, ambil Garlic Shaklee..Anne dah cuba, alhamdulillah dah kurang batuk anne tau.


Sama-samalah berikhtiar dan selebihnya serahkan kepada Allah swt.

Selamat mencuba ye kawan-kawan..

dan terakhir

credit : google .com

HELLO KITTY DI SHELL SELECT

Assalamualaikum..

Semoga hari ini lebih baik dari semalam..
Dah lama Anne tak menulis kan..
Kepada yang menanti, harap maaf ye..Anne kesibukan sikit akhir2 ni..

Hari ni Anne teruja nak cerita mengenai Hello Kitty di Select..

Semalam pergi isi minyak di Shell Bentong..
Ternampaklah Hello Kitty dekat depan sebelum masuk pintu Select. Terus suruh Abang tanya macam mana nak beli Hello Kitty tu.

Abang keluar dan bawa air RED BULL dua dan kotak kecik Hello Kitty.. Abang kata kena beli RM5 apa-apa barang yang disenaraikan untuk layak membeli sekotak kecil Hello Kitty yang berharga RM9.

Kotaknya comel je dan patung Hello Kitty tersebut ada 10 design dan  kita tak boleh pilih nak patung yang mana.
Kiranya surprise lah..
Next time, harap tak dapat yang sama..

Muka depan kotak



Muka tepi

Muka tepi sebelah lagi
Muka atas
Tada...Inilah dia surprise nya..
Anne dapat Tokidoki Hello Kitty nombor 3.


Comel kan..Lepas ni Anne asyik nak ke Shell Select lah pulak ye..sebab nak Hello Kitty punya pasal.
.Anne nak yang warna pink tu..
Semoga dapat..okay.sekian dulu berita terkini Anne ni..
Nanti kita berjumpa lagi.
Sebelum tu, bulan ni Shaklee Promosi VIVIX..Wah, siapa yang nak cantikkan kulit, bolehlah beli 6 terus dan percuma sebotol.  Nanti Anne kongsi mengenai vivix pula yek..

#hellokitty
#tokidokihellokitty
#hellokittylovers
#sayajualshaklee


Saturday, 10 May 2014

10 AMALAN HARIAN UNTUK KURUS

Assalamualaikum...dah lama anne tak mengemaskini blog kesayangan kerana kesibukan menanggung kerja dan kerana lappy rosak..

Now ada lappy baru, thanks papa...

Okay...disebabkan dah lama tak update blog, mesti ramai yang rindukan anne..haha perasan..

Hari ni anne nak kongsikan 10 amalan harian untuk kurus..

Semua orang suka bila kurus kan..Anne pun suka juga, tapi anne nak berisi sikit..tapi bila anne berisi ia naik bahagian pipi...anne tak nak..nanti bila bergambar, tembam nampak muka anne..anne nak naik bahagian lengan ke, jari ke..hehe...

Okay straight to the point okay..

Amalan pertama yang sangat penting..

Jadikan air masak sebagai minuman utama..Semasa sarapan, teruskan minum jus oren atau minuman kegemaran anda, tapi selepas itu pastikan anda hanya minum air masak dan bukannya air jus / manis / berkarbonat / tin. Kajian menndapati secara purata orang ramai minum hampir245 kalori berlebihan sehari daripada air jus/manis/karbonat/tin.  Ianya hampir 90,000 kalori setahun bersamaan 11 kilo tambahan kepada berat badan.


Amalan kedua

Makan 5-6 hidangan kecil berbanding 3 hidangan besar sehari.  Kajian mendapati mereka yang membahagikan hidangan makan mereka akan makan kurang 30% kalori dalam hidangan berikutnya. Sebagai contoh, jika anda membahagikan sarapan anda kepada dua hidangan misalnya, satu sebelum ke tempat kerja dan satu lagi ketika rehat waktu pagi, maka anda tidak akan makan banyak ketika waktu makan tengahari .  Badan anda akan kurang mengeluarkan insulin yang mengawal kandungan gula dalam darah dan perasaan lapar.

Amalan ketiga yang orang malas nak buat kan!!!

Berjalan sekurang-kurangnya 45 minit sehari

Ambil kesempatan untuk menambahkan peluang untuk menambah masa berjalan kaki dalam perkara-perkara kecil seperti mengikut jalan jauh ke tempat kerja, menggunakan tangga, memilih restoran yang memerlukan anda berjalan lebih jauh dari biasa,  window shopping di pusat membeli belah, parkir kenderaan anda jauh sedikit dan lain-lain.  Ini kerana jika dilakukan setiap hari, anda boleh mengurangkan sehingga 13 kilogram berat badan dalam setahun tanpa perlu bersusah payah dan tanpa anda sedari.

Amalan keempat yang sangat mudah

Perbanyakkan warna biru dalam hidup anda

Ada sebab mengapa restoran makanan segera tidak menggunakan warna biru dalam hiasan restoran mereka.  Percaya atau tidak kajian mendapati warna biru menghalang selera.  Jadi apa lagi, sediakan makan malam dalam pinggan biru, pakai baju biru ketika makan dan gunakan alas meja bewarna biru. Dalam masa yang sama , elakkan warna merah , kuning dan oren  di ruang makan kerana warna tersebut di dapati membuka selera.

Amalan kelima yang tidak mudah bagi sesetengah orang

Buang pakaian besar anda

Jika anda berjaya mencapai berat badan yang dihajati , (tahniah anne ucapkan ye) pastikan anda sedekahkan atau buang pakaian lama anda yang sudah kelihatan besar di badan anda...Better jangan buang ye..sedekahkan jika masih elok...Secara psikologinya idea bahawa anda terpaksa membeli baju baru jika berat badan anda bertambah kembali pasti menjadi motivasi untuk anda mengekalkan berat baru badan anda sekarang..

Amalan keenam yang lagi lagi senang

Guna pinggan yang kecil

Tahukah anda, lebih banyak makanan yang terhidang di hadapan anda maka lebih banyak yang anda makan, tanpa mengira tahap kelaparan sebenar anda. Untuk itu, gunakan pinggan yang lebih kecil.

Amalan ketujuh

Makan bijirin untuk sarapan

Orang Malaysia dah terbiasa dengan sarapan nasi lemak , roti canai dan sebagainya..Apa kata tukar kepada gaya barat..Bukan untuk melupakan sajian tempatan tetapi sekali sekala tu bolehlah ambil nasi lemak atau roti canai ni..Tukarnya dengan ambil cornflakes atau koko crunch.. Bijirin ini bukan hanya untuk kanak-kanak tau, ianya juga sesuai untuk orang dewasa.  Mereka yang makan bijirin sarapan sekurang-kurangnya 5 kali dalam seminggu menghadapi kurang risiko obesiti dan diabetes berbanding mereka yang memakan makanan lain untuk sarapan.  Bijirin ini juga mengandungi serat, kalsium dan paling penting ia kurang lemak.


Amalan ke lapan 

Jangan tunggu terlalu lapar baru nak makan

Ini adalah kerana jika anda tunggu terlalu lapar baru nak makan , anda akan makan dengan jumlah yang banyak... Makan biar sedikit tapi kerap.  Tapi janganlah asyik nak menguyah je ye..Nanti jadi lain pula...

Amalan kesembilan

Makan dengan tenang dan perlahan

Secara saintifiknya  otak manusia ketinggalan hampir 20 minit berbanding perut untuk memberi isyarat kenyang .  Oleh itu, ambil masa untuk menikmati hidangan makanan anda, dan otak anda akan dapat memberi isyarat kepada anda untuk berhenti bila tiba waktunya.

Amalan kesepuluh

Makan buah-buahan

Jika anda mempunyai pilihan samada untuk makan buah-buahan atau minum jus buah-buahan , pilih untuk makan.  Buah-buahan yang dimakan memberi lebih kepuasan dan mengenyangkan berbanding sekotak air jus buah, bermakna anda akan kurang makan makanan lain sepanjang hari.

Jadi, kawan-kawan bolehlah amalkan amalan ini untuk mendapatkan bentuk badan ideal yang menjadi idaman kawan-kawan


credit to carauntukkurus.com






Thursday, 6 March 2014

MERENDAHKAN KOLESTROL DENGAN OMEGA GUARD SHAKLEE

Assalamualaikum dan selamat tengahari Anne ucapkan pada kawan-kawan yang sudi membaca blog Anne yang tak seberapa ini..

Hari ni Anne nak kongsi dengan kawan-kawan mengenai Omega Guard Shaklee pula tau..

Okay..Omega Guard..  Mesti kawan-kawan banyak jumpa Omega Guard di mana-mana Farmasi kan..
Jadi macam tak kisah pun nak kena beli jenama Shaklee ni...dah nama sama ..baik beli kat farmasi je..order dengan Shaklee susahlah apalah...

itu pendapat orang yang tidak tahu kelebihan Omega Guard Shaklee sebenarnya..

Omega Guard Shaklee ada 26 kelebihan untuk semua peringkat usia..

Sebelum itu, untuk pengetahuan kawan-kawan, Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda.  Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga suplemen.
 
Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.

Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi terkandung dalam Omega 3 dengan maksima.  Tidak guna jika kita ambil makanan yang tinggi kandungan DHA , EPA dan lain-lain jika enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik.

Jadi amat penting untuk kita pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

Kelebihan Omega 3  dalam Omega Guard Shaklee

1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard  Shaklee diekstrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, makerel, herring, dan ikan bilis.

2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik

3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.

4. Sangat berbeza daripada produk OMega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA

5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905 mg asid lemak Omega 3, EPA, dan DHA

6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen ber gred farmaseutikal berteknologi terkini.

7. Kaedah ultratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengesktrak omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.

Berikut adalah 26 manfaat Omega 3 dalam 
Omega Guard Shaklee

1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Megurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti ekzema , psoriasis dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE.
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru , payudara, kanser prostat dan kanser kolon
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22.Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23.Memelihara fungsi sendi
24.Mencegah penyakit gout


Selain itu, Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti :

1. Mencegah insomnia
2. Mengurangkan tekanan emosi
3. Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
4. Membantu memperbaiki masalah autism
5. Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperaktif
6. Mengurangkan masalah schizophrenia
7. Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Siapa yang memerlukan Omega 3 untuk menyokong tahap kesihatan

1. Warga emas
2. Pesakit jantung
3. Wanita
4. Wanita yang telah melahirkan
5. Pesakit darah tinggi
6. Orang yang selalu lupa
7. kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
8. Pelajar
9. Ibu menyusu
10. Ibu hamil (trimester kedua baru boleh ambil)
11. Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus




Jika kawan-kawan ingin dapatkan Omega Guard Shaklee ni bolehlah hubungi
Anne di 017-9688187

Anne ada whatsapp, instagram (amanne_haikal_mia_aaron) , facebook (Pinkgradesshop Encik Lopard)

Boleh beli secara online , highlight link, klik kanan dan open link

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=39f1eea5596e2fb08737be60887d30df

Sekian, terima kasih..

credit to : Google.com


Friday, 13 December 2013

TIPS RAWAT DEMAM

Assalamualaikum dan salam jumaat dari Anne..

Bersyukur kerana masih bernafas di atas muka bumi ini..
Dan bersyukur, setiap bulan rezeki masih bertambah2...

Berkat kesabaran dan usaha Anne...
Apa yang penting keinginan dan minat..

so, today Anne nak share dengan kawan-kawan Anne mengenai tips rawat demam...Sebab sekarang ni musim demam kan...Sebab keadaaan cuaca dan persekitaran ...

1) MULAKAN DARI KAKI

Teknik mulakan dari kaki ini adalah dengan jirus air  bermula dari kaki baru ke kepala...
Teknik ini bukan sahaja untuk bayi, kanak-kanak, malah orang dewasa pun boleh mengamalkannya setiap hari.

2) TEKNIK WET SOCKS

Mungkin kedengaran pelik, namun untuk pengetahuan kawan-kawan , teknik ini mampu merawat demam yang kawan-kawan hidapi mahupun si kecil..

Caranya, ambil sepasang stokin dari material kapas, basahkan dan pakaikan kepada mereka..Pastikan ia cukup panjang bagi menutup bahagian buku lali.  Ulangi sehingga suhu badan turun.

3) TIDAK PERLU ELAK AIR BATU 

Kebiasaannya ibu bapa akan melarang anak-anak mereka mengambil ais semasa diserang demam.  Namun hakikatnya, tiada sebarang kajian menunjukkan bahawa air batu dilarang semasa demam sebaliknya digalakkan terutama untuk mereka yang mengalami masalah tonsil.

Tapi kaedah ni Anne tak guna kerana anak Anne memang tak minum ais..Aiskrim pun yang jenis macam cornetto tu bolehlah...tapi itu pun bukan selalu...sebab mereka jenis alah..Kalau makan, minum yang sejuk-sejuk ni akan batuklah kong kong...nanti selesema , kena pakai nebulizer pulak..

Mencegah lebih baik dari merawat kan...

Okay

4) MENGELUH MELAMBATKAN PENYEMBUHAN

Berdasarkan satu kajian di Australia, dikatakan semasa dalam tekanan sel-sel darah putih akan mengeluarkan satu neurotransmiter iaitu neuropeptidey, satu bahan kimia yang merencat sistem pertahanan tubuh.  Oleh itu penyakit akan lambat sembuh jika anda mengeluh dan merasa tertekan.

Anda dinasihatkan untuk mengamalkan pemikiran psikologi berbalik (reverse psychology) bagi merawat demam.  Sebagai contoh katakan demam yang dialami hanya beberapa hari dan selebihnya anda sihat.

Anda juga dicadangkan bertenang, menarik nafas dan melepaskannya perlahan-lahan bagi membantu meningkatkan kapasiti oksigen yang masuk ke dalam paru-paru untuk dihantar ke kawasan tubuh dan sendi yang terasa sakit.  Pendek kata , anda perlu bersikap positif.

5) PROBIOTIK PULIHKAN DEMAM

Secara umumnya probiotik adalah bakteria baik yang melekat pada dinding usus manusia untuk menjadikan manusia kekal sihat dan kuat.  Ia menggalakkan kesihatan yang baik, menghasilkan keseimbangan dan membantu sistem penghadaman berfungsi dengan baik.  Menurut Profesor Patricia Conway dari Pusat Inovasi Biomarin Sains Bioteknologi dan Biomolekul , Universiti New South Wales, Sydney probiotik mampu memulihkan demam dan mempertingkatkan pertahanan badan.

6) HINDARI KAFEIN KETIKA DEMAM

Hindari penggunaan kafein ketika demam kerana ia membuatkan tubuh menajadi kering.

7) JANGAN SELIMUT

Dikala demam ramai yang suka selimutkan tubuh dengan selimut dan pakai pakaian yang tebal.  Sebenarnya tanggapan ini ternyata silap besar kerana udara panas dari tubuh tidak boleh keluar dan mengakibatkan suhu naik dengan mudah dan mendorong kekejangan

8) AMBIL SUHU BADAN

Ukur suhu ketiak dengan termometer empat kali sehari setiap empat hingga lima jam

9) TIDUR DAN REHAT

Tidur dan rehat merupakan kunci utama agar demam yang dialami segera sembuh.  Ia memberikan kesempatan kepada tubuh untuk menghasilkan antibodi dan melawan virus dengan efektif.  Kurangkan aktiviti dan kalau boleh ambil cuti rehat.  Walaupun olahraga dikatakan baik untuk melawan demam, namun di saat anda mengalami demam panas, ia bukanlah pilihan yang baik.

10) BANYAK MAKAN BUAH

Buah-buahan juga salah satu cara untuk melawan demam. Pilihlah buah yang mengandungi air seperti oren, epal, belimbing. Ia kaya dengan vitamin yang meningkatkan daya tahan tubuh sehingga membantu mempercepatkan proses penyembuhan.  Jika anda sukar menelan dan tekak terasa pahit, jadikan jus buah sebagai alternatif.

11) MADU MEMBERI TENAGA SEGERA

Madu mengandungi kalori yang tinggi dengan penghasilan gula dalam bentuk monosakarida yang terus diserap ke dalam darah tanpa perlu pencernaan di dalam tubuh manusia.  Satu sudu besar madu menghasilkan 64 kcal tenaga, berbanding satu sudu besar gula pasir menghasilkan 46 kcal tenaga.  Madu memberikan kesan antimikrob iaitu menghalang kuman-kuman yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.  Madu asli juga memiliki daya antiseptik serta kandungan vitamin C yang tinggi.

12) MAKAN UBAT PENURUNAN PANAS

Pemberian ubat penurun panas tujuannya bukan menurunkan panas atau menyembuhkan penyakit melainkan memberi rasa selesa dan mengurangi rasa sakit.  Para peneliti di Hospital Great Ormond Street menyatakan ubat demam hanya melambatkan waktu pemulihan.

13) MAKAN MAKANAN BERNUTRISI

Makan makanan bernutrisi pada saat demam akan membantu meningkatkan daya tahan tubuh dan demam akan cepat turun.  Pilihlah makanan yang mudah dicerna seperti bubur.

 Okay, itu antaranya tips2nya.

Harap info ini dapat membantu kawan-kawan ye..


PERLU MANDI ATAU TIDAK

Ada pendapat yang mengatakan elakkan mandi saat tubuh diserang demam..Ketahuilah, ia hanya mitos sahaja.

Bahkan mandi dengan air suam mampu membuatkan pori-pori dan pembuluh darah membesar sehingga mampu mempercepatkan proses panas tersebut keluar dari tubuh.  Mandi juga mampu menimbulkan rasa nyaman dan membunuh segala kuman di permukaan kulit.

SUP AYAM SEMBUHKAN DEMAM?

Sup panas dikatakan penawar mujarab untuk individu  yang diserang demam.  Sebenarnya panas sup tersebut yang memberi kelegaan kerana ia mampu mencairkan hingus dan sekaligus memastikan peredaran udara dalam hidung berjalan sempurna. 

Malah bahan-bahan yang digunakan seperti halia yang membantu dalam proses penyembuhan.  Bawang putih dan bawang merah dikatakan bersifat anti viral.  Halia pula telah digunakan beribu-ribu tahun sebagai rawatan semulajadi untuk demam dan selesema di seluruh Asia...

Kajian penyelidik Universiti Maryland, Amerika Syarikat mendapati, untuk merawat selesema dan demam di kalangan orang dewasa, rendam dua sudu besar halia segar yang dicincang di dalam air panas dan diminum dua hingga tiga kali sehari.

Halia mengandungi beberapa bahan-bahan anti radang yang paling mujarab dan merupakan ubat penahan sakit semulajadi yang kuat. Selain itu, zat protein daripada ayam merupakan zat penting untuk tubuh kita melawan virus.  

Penyediaan sup biasanya tanpa minyak juga dilihat sebagai kaedah masak yang sihat.

okay , sekian dahulu untuk kali ini, Anne akan kongsi lagi tips-tips untuk kawan-kawan..

mode: sekarang suka lagu REPVBLIK - SANDIWARA CINTA...


credit to ISIHAT DISEMBER 2013