Tuesday, 8 January 2013

TIPS UNTUK KESIHATAN

Salam...hari ni anne nak kongsikan tips untuk kesihatan badan kita ...mari kita amalkan ok...


1. Rasulullah s.a.w mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi.  Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit ( susah nak kena sakit)


2. Mandi Pagi sebelum subuh sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari naik.  Air sejuk yang meresap   ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul.  Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk 


3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertakafur ( iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit selepas membaca doa.  Ia boleh mengelak daripada sakit pening atau migrain..  Ini terbukti oleh para saintis yang  membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud..Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah.  Dengan bersujud, darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

Kalau yang no 1 tu selalu anne amalkan ...yang no 2 tu kadang2...sebab biasa bangun kul 6, matahari terbit 7 lebih...kalau nak 2 jam sebelum matahari terbit kena bangun kul5 lah kan..tapi anne pernah bangun sebelum azan subuh dan mandi..memang air pada waktu tu xsesejuk kalau kita bangun kul6..segar je tau...jadi kawan-kawan yang nak kurus, kena bangun awal tau ....xpayah beli produk yang mahal-mahal untuk kuruskan badan...kalau yang no 3, xpernah buat....lepas ni kena buatlah kan...so kawan-kawan...yang belum pernah amalkan...amalkanlah yek....untuk kebaikan kita bersama-sama..

Sharing is caring...but not all things can share ok my friend....

No comments:

Post a Comment